Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Evropská komise schvalila český režim podpory energie z obnovitelných zdrojů

Evropská komise schvalila český režim podpory energie z obnovitelných zdrojů

Publikováno: 20.6.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Dne 11. června 2014 Evropská komise schválila režim podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE) Českou republikou. Rozhodnutí o notifikaci se týká nejen zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie včetně jeho uskutečněných novel, ale také celého právního rámce systému podpory výroby elektřiny z OZE.

Klíčová slova: Evropská komise, OZE, podpora

Rozhodnutí je výsledkem intenzivního vyjednávání české strany s příslušnými složkami Evropské komise, které bylo již zahájeno v polovině roku 2012. Na tomto vyjednávání, i na přípravě dokumentů, které byly ze strany Evropské komise vyžadovány, se podílely spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu jako gestorem notifikovaného zákona další české orgány a instituce - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Energetický regulační úřad a Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii v Bruselu.

„Jsem velmi rád, že se nakonec českému státu po dvouletém úsilí podařilo od Evropské komise získat souhlas se způsobem, jakým Česká republika podporuje výrobu elektřiny z OZE,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. "Budu se i nadále na evropské úrovni zasazovat, aby si EU nestanovovala nereálné cíle a aby podpora OZE nebyla pro české národní hospodářství nevýhodná," dodal Mládek.

Komise ve svém rozhodnutí soudí, že oznámené opatření je slučitelné s vnitřním trhem na základě čl. 107 odst. 3 písm. c) Smlouvy o fungování Evropské unie a na základě pokynů Společenství ke státní podpoře na ochranu životního prostředí.

Součástí rozhodnutí jsou ale i závazky ČR na úpravu stávajících předpisů. Mezi hlavní závazky českých orgánu patří především změna způsobu výběru zvláštního nákladu na podporu elektřiny z OZE od zákazníků v ceně elektřiny, kdy nový systém účtování musí být nezávislý na výši zákazníkovy spotřeby elektřiny. Dále se České orgány zavázaly, že prostřednictvím legislativních změn zavedou mechanismus monitoringu podpořených projektů tak, aby se ověřilo, že nedošlo k žádné nadměrné podpoře ve smyslu pokynů Společenství ke státní podpoře na ochranu životního prostředí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...