Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Dodávky plynu v tuhých mrazech fungují spolehlivě, pomáhají preventivní kontroly i těžba ze zásobníků

Dodávky plynu v tuhých mrazech fungují spolehlivě, pomáhají preventivní kontroly i těžba ze zásobníků

Publikováno: 23.1.2017
Rubrika: Plynárenství

Zvýšená ostražitost a preventivní kontrola všech zařízení jsou v těchto dnech hlavní náplní práce plynařů ze skupiny innogy. Význam spolehlivých dodávek v tuhých mrazech roste a plynaři musí zajistit správnou funkčnost celé rozsáhlé distribuční soustavy a zásobníků plynu i v náročných pracovních podmínkách. Na vytápění plynem v mrazivém počasí totiž spoléhají miliony domácností.

Spolehlivost plynárenské soustavy innogy je dlouhodobě na vysoké úrovni. Jen za poslední tři roky společnosti innogy v ČR investovaly do spolehlivosti a bezpečnosti plynárenské infrastruktury více než 13 miliard korun.

„Jako největší distributor v zemi zajišťujeme dodávky plynu pro 2,3 milionu koncových zákazníků. To je zvláště při tak nízkých teplotách, jaké panují v letošním lednu, velká zodpovědnost. Lidé od nás očekávají spolehlivé dodávky životně důležité energie. Proto jsme posílili počty pracovníků na pohotovosti a také jsme zintenzivnili kontroly regulačních a předávacích stanic, kterých je více než tři tisíce,“ uvedl Jan Valenta, předseda jednatelů společnosti GasNet.

„Musíme být připraveni řešit jakékoli problémy na plynárenské síti co nejrychleji. Mrazy zatím zvládáme dobře, i když to v některých lokalitách není jednoduché. Například v Jablonci a v okolním regionu se museli naši technici kvůli preventivním kontrolám k regulačním stanicím nejdříve prokopat hlubokými závějemi sněhu,“ řekl Pavel Káčer, šéf firmy GridServices, která se ve skupině innogy stará o 65 000 km plynovodů.

Klíčovým prvkem pro zajištění spolehlivých dodávek plynu v zimních měsících jsou podzemní zásobníky plynu. „S klesajícími teplotami význam zásobníků pro odběratele plynu roste. V mrazivých dnech proudí více než polovina dodávek plynu pro celou ČR ze zásobníků,“ řekl Lubor Veleba, jednatel innogy Gas Storage.

V aktuálním počasí při průměrné denní spotřebě okolo 45 mil. m3 těžba ze zásobníků pokrývá 25 mil. m3 dodávek do sítě. Nejedná se však o nějaké mimořádné objemy. Rekordní množství zaznamenala česká plynárenská soustava v únoru 2012. V tehdejších mrazech dosáhla denní spotřeba plynu 61 mil. m3.

„V tuto chvíli se nachází v zásobnících 1,1 miliardy m3 plynu, do konce zimy tedy máme k dispozici stále ještě více než 40 % zásob. V kombinaci s dovozem plynu by toto množství stačilo na dalších sedm takovýchto extrémně mrazivých týdnů,“ vysvětlil Veleba.

Z dosavadních dat je jasné, že letošní leden patří k výrazně chladnějším. Průměrné teploty se nyní pohybují okolo -5 °C, kdežto dlouhodobý teplotní normál se pro leden pohybuje v rozpětí -1,2 až -2,2 °C. S ohledem na vyšší počet mrazivých dní se proto dá očekávat nárůst spotřeby plynu v lednu o 15 – 20 %.

I přes chladnější leden však letošní zima zatím není nijak extrémně studená. Po třech mimořádně teplých zimách to vypadá, že letos prožijeme normální průměrnou zimu. Probíhající topná sezóna se nyní přehoupla přes polovinu a vývoj počasí v únoru a březnu se ještě může do celkové bilance spotřeby významně promítnout. Možná vyšší spotřeba bude však meziročně kompenzována pro zákazníky innogy výrazně nižšími cenami zemního plynu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Obsluha technologie zásobníku

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (34x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (32x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (31x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...