Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Do Řeže se jezdí za poznáním

Do Řeže se jezdí za poznáním

Publikováno: 14.11.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Obrovský zájem veřejnosti zaznamenali v areálu ÚJV Řež, a. s., v rámci Týdne vědy a techniky. Víc jak pět set lidí si během dvou dnů prohlédlo reaktorová pracoviště, laboratoře i Výzkumné a vývojové PET Centrum Řež. Do akce Den otevřených dveří se zapojily tři desítky vědeckých, výzkumných a odborných pracovníků.

V rámci již 13. ročníku Týdne vědy a techniky Akademie věd České republiky zaplnili areál ÚJV Řež, a. s., studenti a široká veřejnost. Akci v pátek odstartovala téměř stovka studentů středních škol. Sobotní prohlídkový program pro širokou veřejnost využilo 433 zájemců. „Ukázalo se, že lidi zajímá vše, co se týká jaderné energetiky v České republice stejně jako novinky ve vědeckém výzkumu. Zájem by byl jistě ještě větší, ale pracoviště v Řeži mají omezenou kapacitu návštěvníků, nedají se nafukovat. Musíme také dbát na jejich bezpečnost a především jsme jim chtěli poskytnout fundovaný, ale srozumitelný, výklad. Možná jsme u některých studentů probudili zájem o obory, kterým se tady v Řeži mohou v budoucnu věnovat profesně“, zhodnotil Ing. Karel Křížek, MBA, generální ředitel a předseda představenstva ÚJV Řež, a. s., Den otevřených dveří 2013 v ÚJV Řež.

Co bylo k vidění a slyšení

Program ve dvou trasách připravily společnosti a ústavy působící v areálu v Řeži (ÚJV Řež, a. s., Centrum výzkumu Řež s.r.o., Ústav jaderné fyziky, v. v. i., Ústav anorganické chemie AV ČR, v. v. i. a další). Zájemci vstoupili do jindy veřejnosti nepřístupných prostor, kde jsou výzkumné reaktory LVR-15 a LR-0. Seznámili se s Výzkumným a vývojovým PET Centrem Řež, kde se vyrábějí radiofarmaka pro pozitronovou emisní tomografii (proto zkratka PET), mohli si prohlédnout polohorké komory a v řadě specializovaných laboratoří jim odborníci předvedli, na čem se v Řeži pracuje. Některé pokusy v rovině teoretické a jiné velmi názorně: s párou, dýmem i světelnými efekty.

Reaktory jako „velké tajemství“

Tak vnímala řada jak studentů, tak návštěvníků možnost podívat se do prostor, kde je výzkumný reaktor LR-0, který poskytuje například vědeckotechnickou základnu pro experimenty v oblasti fyziky aktivní zóny a stínění lehkovodních reaktorů. Anebo výzkumný reaktor LVR-15, který slouží pro potřeby materiálového výzkumu a k výrobě radioizotopů. Návštěvníci se dozvěděli, kolik dní v roce jsou reaktory v provozu, jak probíhá jejich údržba, co to znamená „výzkumný reaktor“, jak se zaváží palivo, jak se reaktory chladí a řadu dalších informací.

Radioaktivní látky pro lékařskou diagnostiku

Jak se vyvíjejí civilizační nemoci a jejich diagnostika, tím více roste význam radiofarmak a zájem lidí, mít o nich podrobné informace. V tomto duchu se nesly i prohlídky nejmodernějšího pracoviště v Řeži – Výzkumného a vývojového PET Centra Řež. Srdcem zdejšího vybavení je cyklotron, ale unikátní jsou i polohorké komory, laboratoře kontroly kvality a další pracoviště. Vyrábí se zde radiofarmaka pro diagnostickou metodu PET, pracuje se na vývoji nových moderních preparátů a je zde centrum vzdělávání personálu PET center.

Výzkum ve službách vědy, umění i historie

V letošním roce měli návštěvníci Dne otevřených dveří možnost seznámit se v ÚJF AV ČR s pracovištěm jaderné spektroskopie. Největší zájem byl o vysvětlení metod, jimiž se zkoumaly vlasy astrologa Tycho de Brahe na obsah rtuti, dále o prohlídku detektorů pro experimenty na největším urychlovači na světě LHC v CERNu a možnost nahlédnout do malého elektronového spektrometru.

V laboratořích Ústavu anorganické chemie AV ČR viděli moderní postupy zkoumání výtvarných děl a vysvětlili jim, jak důležité informace o stáří, původu či poškození díla lze získat zkoumáním vzorků menších než špendlíková hlavička. A v laboratoři borové chemie se dozvěděli zajímavosti o chemii klastrových hybridů boru v nichž má ústav dlouholetou tradici nebo výzkumech spojených s medicínou (inhibice HIV proteázy) či přepracováním jaderného paliva.

  

Studenti při prohlídce reaktoru LR 0, palivová kazeta.              Studenti na pracovišti jaderné spektroskopie.

  

Veřejnost – prohlídka výzkumnéhoreaktoru LVR 15.               Veřejnost – diskuse v prostoru polohorkých komor.

ÚJV Řež, a. s., se zaměřuje jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů, na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu při provozu a nové výstavbě energetických a jaderných zařízení. Nabízí komplexní a systémové vědecko výzkumné služby zejména v oblasti využití jaderné energie a zdrojů ionizujícího záření.

Za téměř 60 let své existence se stala ÚJV Řež, a. s., odbornou autoritou a propagátorem v oblasti jaderné energetiky a využití ionizujícího záření. Je součástí Skupiny ÚJV, ve které jsou špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež, s.r.o., Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o., Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. a EGP Invest, spol. s r.o.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...