Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Další příležitostí, jak navázat nové obchodní kontakty, bude Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Další příležitostí, jak navázat nové obchodní kontakty, bude Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Publikováno: 29.9.2016, Aktualizováno: 9.11.2021 16:23
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh se už nyní může pochlubit nejvyšším počtem vystavovatelů za posledních pět let. Už letmý pohled do ekonomických statistik napoví, že Česko je zemí zaslíbenou právě strojírenství. Podíl vývozu strojů a dopravních zařízení na celkovém exportu loni přesáhl 55 procent. To představuje částku ve výši 2,2 bilionu korun a je to o 13 procentních bodů vyšší podíl, než jaký mělo toto průmyslové odvětví na vývozu v rámci celé Evropské unie.

Vývoz strojírenských výrobků od roku 2005 silně rostl. Každý rok v průměru o více než sedm procent. Svůj díl práce odvedl i stát, který prostřednictvím podpory exportu pomáhá českým firmám zejména s průnikem na nové zahraniční trhy. A pomoc to nebyla zanedbatelná – jenom pojištěním exportu prostřednictvím pojišťovny EGAP se od roku 2005 vyvezly stroje a dopravní prostředky za více než 941 miliard korun. Státní pojišťovna za tu dobu uzavřela pojistné smlouvy se strojírenskými firmami v hodnotě 480 miliard korun. A v podpoře exportu tohoto sektoru pokračuje i nadále. V současnosti pracuje na pojistných kontraktech v hodnotě přes 20 miliard korun. Při pohledu do Mapy oborových příležitostí, kterou připravuje Ministerstvo zahraničních věcí, je pak patrné, že v tomto oboru mají české firmy stále světu co nabídnout. Prakticky u každého státu existuje potenciál pro export z oblasti strojírenství.

VŠECHNY POTŘEBNÉ INFORMACE O STÁTNÍ PODPOŘE EXPORTU NA JEDNOM MÍSTĚ

Novinkou letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu je to, že exportéři budou mít možnost získat všechny potřebné informace o státní podpoře exportu na jednom místě. Na volné ploše F brněnského výstaviště firmy najdou tak zvaný „Exportní dům“. Jde o společný stánek EGAP a Ministerstva zahraničních věcí. Exportéři tak budou mít veškerý servis a služby na jednom místě, kromě zástupců MZV a EGAP budou totiž na stánku k dispozici po celou dobu veletrhu také zástupci Klientského centra pro export, tedy experti z Ministerstva průmyslu a obchodu a CzechTrade.

Od úterý 4. do čtvrtka 6. 10. pak v Exportním domě mají firmy možnost individuálních konzultací svých exportních projektů. A to s obchodními rady velvyslanectví ČR v Astaně, Moskvě, Pekingu, Rijádu, Teheránu a Washingtonu. Termíny pro tyto konzultace je možné domluvit předem, a to buď zasláním e-mailu na adresu info@egap.cz, nebo na telefonním čísle 222 103 154.

ODBORNÉ KONFERENCE V RÁMCI DOPROVODNÉHO PROGRAMU

Možností využít konzultací a služeb na stánku EGAP a MZV však nabídka pro exportéry rozhodně nekončí. V rámci doprovodného programu Mezinárodního strojírenského veletrhu se uskuteční dvě velké konference zaměřené právě na podporu našich vývozců. Exportní konference nazvaná „Strojírenství: základ úspěchu českého exportu“ se bude konat dne 4. října 2016 od 14:00 hodin v pavilonu E (sál E4). Na její přípravě se podílejí MPO, MZV, EGAP, ČEB a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Vystoupí zde např. ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa a generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka.

Exportní konference: „ÍRÁN: PERSPEKTIVNÍ TRH PRO ČESKÉ FIRMY“ se bude konat dne 5. října 2016 od 11:00 v pavilonu E (sál E4). Toto téma bylo zvoleno především proto, že íránský trh se v současnosti vzhledem k postupnému rušení mezinárodních sankcí stává zcela mimořádnou příležitostí pro exportéry z celého světa – včetně těch českých, kteří ovšem musí počítat s obrovskou konkurencí. Írán je regionální velmocí Blízkého východu s průmyslovou tradicí, obrovskými zásobami ropy a plynu, téměř 80 miliony obyvatel a vzdělanými univerzitními absolventy. Země ale byla v poslední době do značné míry odstřižena od světové ekonomiky, takže se bude snažit nastartovat výraznější hospodářský rozvoj a nasytit „vyhladovělý“ trh. Českou výhodou zůstává, že má z dob bývalého Československa v Íránu stále dobré jméno. Obchod s Íránem byl poměrně živý ještě v devadesátých letech minulého století. Státní pojišťovna EGAP podpořila přes 100 obchodních případů v Íránu za více než 19 miliard korun, většina z nich ale spadá právě ještě do minulého století. Největší byly dodávky na stavbu hliníkárny Alumina Plant, dále výstavba cukrovarů, zařízení a dostavba tepelné elektrárny Iranshahr či dodávky parních turbogenerátorů. Na přípravě této konference se podílejí MPO, MZV, EGAP a Hospodářská komora ČR. Vystoupí zde např. ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, generální ředitel EGAP Jan Procházka a obchodní rada velvyslanectví ČT v Teheránu Pavel Kalina.

Obě konference organizačně zajišťuje agentura HATcom, vstup je zdarma a už nyní se na ně můžete přihlásit na adrese info@hatcom.cz. Detailní informace získáte také na tel. čísle 222 103 154.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Budova českého velvyslanectví v Teheránu – ilustrační foto

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...