Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    CHEMCOMEX Praha: zpracování radioaktivních odpadů pro JE Dukovany

CHEMCOMEX Praha: zpracování radioaktivních odpadů pro JE Dukovany

Publikováno: 8.9.2017
Rubrika: Firemní zpravodajství, Lidé-Věci-Události, Jaderné

V srpnu zahájila firma CHEMCOMEX Praha ve spolupráci s ČEZ ENERGOSERVIS zpracování provozních nízkoaktivních radioaktivních kalů z nádrží koncentrátu na jaderné elektrárně Dukovany. Tyto odpady obsahují kromě kalového podílu též proměnné množství kapalné fáze s rozpuštěnými solemi kyseliny dusičné a borité.

Pro zpracování zmíněných kalů byla vyvinuta geopolymerní matrice takzvaně „šitá na míru". Tato matrice umožňuje jejich převedení do pevného skupenství, vyznačujícího se dlouhodobou stabilitou a odolností vůči případnému styku s podzemní vodou. Matrice je natolik univerzální, že dokáže zpracovat semikapalný odpad s proměnlivým poměrem kapalného a kalového podílu.

Automatizované zpracování probíhá v dálkově ovládané zpracovatelské univerzální lince. Jednotka je schopna zpracovat jak kapalné frakce, či kalové frakce s krystaly boraxu, tak i například ionexové pryskyřice.

Zpracování záměsi probíhá přímo v úložném obalovém souboru, kterým je dvousetlitrový pozinkovaný sud. Sud naplněný 140 až 150 kilogramy kalu je zavezen dálkově ovládaným vozíkem pod mísič. Po spuštění míchadla je do sudu pozvolna nadávkováno vypočtené množství aluminosilikátu ALUSIL spolu s alkalickým aktivátorem. Po zaplnění sudu a vyzvednutí míchadla ze záměsi je sud vyvezen mimo mísič, odebrány vzorky produktu k analýzám, sud zavíkován a odvezen na místo zrání, kde do druhého dne připravená záměs zatuhne.

U odebraných vzorků je po 7 dnech zrání stanovena pevnost v tlaku a jejich hydrolytická odolnost. Požadovaných 10 MPa pevnosti v tlaku je překračováno o více jak 15 MPa. Vyloužené množství radionuklidů po 28 dnech zrání produktu se pohybuje v intervalu 0,1 – 0,5 % za 48 hodin. Toto množství je přibližně desetkrát nižší než limitní 4 % po 48 hodinách loužení.

Produkt solidifikace s velkou rezervou splňuje limity a podmínky pro ukládání radioaktivních odpadů na úložiště.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...