Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    České podniky dostaly katalog zařízení, které mohou nabídnout pro jaderné projekty Atomstrojexportu

České podniky dostaly katalog zařízení, které mohou nabídnout pro jaderné projekty Atomstrojexportu

Publikováno: 6.3.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Společnost Atomostrojexport, která je jedním ze tří členů česko-ruského Konsorcia MIR.1200 ucházejícího se o tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín 3, 4, vytvořila pro české společnosti katalog zařízení, jež jsou využívány při stavbě jaderných elektráren podle ruského modelu. Katalog, který obsahuje více než 4 tisíce kusů zařízení, byl předán Českému jadernému fóru a Národnímu strojírenskému klastru. České společnosti tak mají nyní příležitost nabídnout konkrétní zařízení, která lze aktuálně využít pro projekty realizované společností Atomstrojexport.

Jde o způsob, jak aktivně naplňovat myšlenku co největšího zapojení českého průmyslu do výstavby jaderných bloků, kterou prosazuje Konsorcium MIR.1200. České společnosti mají šanci se výrazně prosadit nejen při dostavbě JE Temelín 3, 4, ale také jako dodavatelé pro další jaderné elektrárny stavěné podle ruského modelu. V současnosti Rosatom realizuje či plánuje výstavbu 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 9 je na území Ruské federace a 21 je realizováno v třetích zemích.
„Účast českých firem na velkých projektech výstavby jaderných elektráren je pro nás velice důležitá. Nepochybuji, že právě tu nalezneme dodavatele, kteří budou schopni splnit ty nejpřísnější normy a nejvyšší standardy, které jsou s jaderným průmyslem logicky spojené“, prohlásil prezident společnosti Atomstrojexport Valerij Limarenko.
Vytvoření katalogu zařízení je dalším krokem v úsilí zapojit české podniky do dodavatelského řetězce Konsorcia MIR.1200 a společnosti Rosatom. Společnost Rosatom již v říjnu 2011 podepsala s 15 českými podniky memorandum o spolupráci a plánuje do konce března zapojit další české a slovenské společnosti. Memoranda vymezují základní podmínky dlouhodobé spolupráce mezi českými signatáři a skupinou Rosatom při výrobě, montáži a výstavbě jaderných elektráren s reaktory typu VVER v České republice, Ruské federaci a v dalších zemích.
Za podobným účelem také proběhl 16. února v Plzni seminář, který představil českým podnikům proces a podmínky jejich zapojení do subdodávek pro jaderné projekty v Rusku a ve světě, jakož i pro projekt dostavby 3. a 4. bloku JE Temelín. Představitelé konsorcia MIR.1200, které se uchází o dostavbu Temelína, se na něm setkali s více než 60 manažery společností českého jaderného průmyslu. K 1. březnu 2012 se na základě tohoto semináře do dodavatelského řetězce společnosti Rosatom přihlásilo 19 českých společností.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
„Blíží se rok generační obměny. U nás sedí mladí i zkušení jaderníci v jedné kanceláři. Výměna know-how je velice intenzivní,“„Blíží se rok generační obměny. U nás sedí mladí i zkušení jaderníci v jedné kanceláři. Výměna know-how je velice intenzivní,“ (61x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Vladimír Zika, vedoucí útvaru Péče o zařízení Jaderné elektrárny Dukova...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...