Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    Bosch: inovativní řešení pro průmyslové kotle

Bosch: inovativní řešení pro průmyslové kotle

Publikováno: 11.5.2018
Rubrika: Spalovny

Společnost Bosch Industriekessel GmBh v Gunzenhausenu vyrábí průmyslové parní a horkovodní kotle větších výkonů. Zastoupení společnosti Bosch Termotechnika s.r.o. dodalo v nedávné době na český trh parní kotle pro Elektrárnu Ledvice, horkovodní kotle pro Teplárnu Brno či Veolii a take ČEZ ES v Ostravě nebo Elektrárnu Tisová. Tento rok dodává parní kotle pro Teplárnu v Trmicích a další projekty.

Spolupráce se společností ČEZ přináší další a další nápady, kam se ve vývoji kotlů ubírat. V poslední době, kdy se více využívá ekologické výroby elektřiny formou větrných či solárních elektráren, vznikl nápad, jak využít elektrickou energii pro ohřev stávajících kotlů. Bosch vyrábí techniku pro spalování plynných a kapalných paliv, elektrokotel je ale zcela jiná konstrukce. Je třeba si uvědomit, že při použití elektrokotlů je vytápění závislé pouze na elektřině. A v případě výpadku pak neexistuje náhradní řešení. Proto Bosch přišel s návrhem použít klasické kotle na spalování, např. plynu doplněného elektrickou vložkou, která dokáže vhodně vytápění doplnit, či např. v letních měsících úplně nahradit. Při výpadku elektrické energie pak může kotlový systém pracovat spolehlivě s relativně malým náhradním zdrojem zcela naplno ke spokojenosti zákazníků.

Systém je jednoduchý: do zadní části kotlů je vložena topná vložka o elektrickém výkonu 2 500 kW, tzn., že výkon kotle na spalování plynných či kapalných paliv zůstává zachován a v případě přebytku elektřiny, kdy je cena nízká, či dokonce záporná, může vyrábět kotel teplo pouze z elektřiny. Následující tabulka (Tab.1) uvádí typy použitých kotlů a jejich hraniční parametry.

Jednoplamencové kotle

Systém je použitelný pro celou škálu výkonů a tlakových rozsahů kotlů UT-H a UL-S s tím, že max. elektrický výkon vložky je 2,5 MW (3,8 t/h syté páry).

Dvouplamencové kotle

Systém je použitelný pro celou škálu výkonů a tlakových rozsahů kotlů UT-HZ a ZFR. Max. elektrický výkon je 2 x 2,5 MW (5 MW nebo 7,7 t/h syté páry).

Použití:

  • Ideální pro použití při přebytku proudu (např. u kogeneračních jednotek či turbín) nebo na stabilizaci sítě.
  • Umožňuje dělení zdroje tepla podle regulace trhu.
  • Poskytovatel elektrické energie nabízí obzvláště vhodné tarify nebo proud zdarma.
  • Rychlý náběh výkonu kotle při částečném využití el. energie nebo při udržování kotle v nahřátém stavu, vyloučení větrání při startu kotle na spalování plynných či kapalných paliv.
  • Velmi vysoká modulovatelnost výkonu, ideální pro kolísavý stav při spotřebě tepla

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Parní kotel ZFR, horkovodní kotel UT-HZParní kotel UL-S, horkovodní kotel UT-H

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (58x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (38x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...
ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal OstravaČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava (35x)
Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, získala zakázku na opravu kotle K11, který zajišťuje dodávky páry pro...