Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    Bosch: inovativní řešení pro průmyslové kotle

Bosch: inovativní řešení pro průmyslové kotle

Publikováno: 11.5.2018
Rubrika: Spalovny

Společnost Bosch Industriekessel GmBh v Gunzenhausenu vyrábí průmyslové parní a horkovodní kotle větších výkonů. Zastoupení společnosti Bosch Termotechnika s.r.o. dodalo v nedávné době na český trh parní kotle pro Elektrárnu Ledvice, horkovodní kotle pro Teplárnu Brno či Veolii a take ČEZ ES v Ostravě nebo Elektrárnu Tisová. Tento rok dodává parní kotle pro Teplárnu v Trmicích a další projekty.

Spolupráce se společností ČEZ přináší další a další nápady, kam se ve vývoji kotlů ubírat. V poslední době, kdy se více využívá ekologické výroby elektřiny formou větrných či solárních elektráren, vznikl nápad, jak využít elektrickou energii pro ohřev stávajících kotlů. Bosch vyrábí techniku pro spalování plynných a kapalných paliv, elektrokotel je ale zcela jiná konstrukce. Je třeba si uvědomit, že při použití elektrokotlů je vytápění závislé pouze na elektřině. A v případě výpadku pak neexistuje náhradní řešení. Proto Bosch přišel s návrhem použít klasické kotle na spalování, např. plynu doplněného elektrickou vložkou, která dokáže vhodně vytápění doplnit, či např. v letních měsících úplně nahradit. Při výpadku elektrické energie pak může kotlový systém pracovat spolehlivě s relativně malým náhradním zdrojem zcela naplno ke spokojenosti zákazníků.

Systém je jednoduchý: do zadní části kotlů je vložena topná vložka o elektrickém výkonu 2 500 kW, tzn., že výkon kotle na spalování plynných či kapalných paliv zůstává zachován a v případě přebytku elektřiny, kdy je cena nízká, či dokonce záporná, může vyrábět kotel teplo pouze z elektřiny. Následující tabulka (Tab.1) uvádí typy použitých kotlů a jejich hraniční parametry.

Jednoplamencové kotle

Systém je použitelný pro celou škálu výkonů a tlakových rozsahů kotlů UT-H a UL-S s tím, že max. elektrický výkon vložky je 2,5 MW (3,8 t/h syté páry).

Dvouplamencové kotle

Systém je použitelný pro celou škálu výkonů a tlakových rozsahů kotlů UT-HZ a ZFR. Max. elektrický výkon je 2 x 2,5 MW (5 MW nebo 7,7 t/h syté páry).

Použití:

  • Ideální pro použití při přebytku proudu (např. u kogeneračních jednotek či turbín) nebo na stabilizaci sítě.
  • Umožňuje dělení zdroje tepla podle regulace trhu.
  • Poskytovatel elektrické energie nabízí obzvláště vhodné tarify nebo proud zdarma.
  • Rychlý náběh výkonu kotle při částečném využití el. energie nebo při udržování kotle v nahřátém stavu, vyloučení větrání při startu kotle na spalování plynných či kapalných paliv.
  • Velmi vysoká modulovatelnost výkonu, ideální pro kolísavý stav při spotřebě tepla

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Parní kotel ZFR, horkovodní kotel UT-HZParní kotel UL-S, horkovodní kotel UT-H

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (44x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Po zprovoznění spalovny by bylo možné odstavit některé neekologické provozy, kvalita ovzduší v MSK by se zlepšila,“Po zprovoznění spalovny by bylo možné odstavit některé neekologické provozy, kvalita ovzduší v MSK by se zlepšila,“ (41x)
uvedla v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Silvie Součková, členka představenstva KIC Odpady, a. s., a vedoucí od...
Účinné čištění žebrovaných trubek v EKO ve spalovně biomasy pomocí Šok-Pulz-Generátorů (SPG) firmy Explosion Power GmbHÚčinné čištění žebrovaných trubek v EKO ve spalovně biomasy pomocí Šok-Pulz-Generátorů (SPG) firmy Explosion Power GmbH (36x)
Explosion Power GmbH je Švýcarská firma, která vyvíjí, vyrábí, prodává a provádí údržbu Šok-Pulz-Generátorů po celém svě...