Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Blokovna projde zásadní proměnou. Dne 1. srpna v noci se provoz zastavil

Blokovna projde zásadní proměnou. Dne 1. srpna v noci se provoz zastavil

Publikováno: 2.8.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Technologie, materiály

Dne 1. srpna v noci se zastavil provoz blokovny. Začíná letošní největší investice v Třineckých železárnách – modernizace zařízení, jehož valcíři nazývají srdcem všech válcoven. Ročně zpracuje až 600 kilotun oceli nejtěžších profilů jako jsou velké bloky a bramy, vstupy na vratnou trať pro část sochorů či kolejnice. Letitá válcovací stolice potřebuje kompletní výměnu. Investice dosáhne 700 milionů korun.

Jedno z nejstarších výrobních válcovacích zařízení hutě je v provozu již 103 let, do provozu byla uvedena v roce 1914. Je tvořená válcovací stolicí s hydraulickým stavěním válců s využitím tlakové vody a systémem pravítek s hranidly a přiváděcími a pracovními válečky. Pohon válců je zajišťován přes hřebenovou stolici motorem o výkonu 2600 kW. Blokovna zpracovává vstupní polotovar rozměru 300 x 350 mm ohřívaný v krokové peci a hlubinných pecích pak litý polotovar čtvercového, kruhového průřezu a ingoty.

„Pod samotnou technologií se chystáme vybudovat základy včetně obří základové desky, která pohltí až 850 kubíků betonu na ploše přesahující 480 m2, celý základ spolkne 2 300 kubíků. Výkop pod částí zařízení bude dosahovat hloubky až devět metrů,“ upřesňuje Radek Olszar, ředitel pro investice a strategii.

Nosnou technologii válcovny dodá německá firma. Půjde o poloautomatickou linku s možností manuálního nebo plně automatického režimu. Jedná se o moderní válcovací stolici a hydraulické nůžky, jež ovládají nejnovější technologie. Novou sochorovou stolici, hranidlo a dělící pilu dodá italská firma.

Díky nové válcovně se zvýší přesnost výroby, což má vliv při dalším zpracování. Nová blokovna včetně zařízení bude v provozu už v listopadu letošního roku. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Pohled na blokovnu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...