Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Uhlí    Bizarní kovový had se v podzemí plazí a prokousává úzkými uhelnými slojemi

Bizarní kovový had se v podzemí plazí a prokousává úzkými uhelnými slojemi

Publikováno: 19.2.2014
Rubrika: Uhlí, Technologie, materiály

Typický den tráví hadí stroj následovně: plazí se úzkými průrvami hluboko pod zemí jako nějaký pravěký plaz, na kterého evoluce dávno zapomněla, plive na svou oběť, která se brání oblaky černého prachu, množství kapaliny a útočí na její odkrytý bok dvojicí šroubovitých čelistí. A tento proces se neustále opakuje.

Představujeme vám jedno z nejpodivnějších zařízení vyrobených společností GE: důlní stroj GE Fairchild F330. Stroj váží tolik co stíhací letoun, rozpíná se do délky jednoho autobusu a proplazí se i takovou skulinou, která není vyšší než jednoleté dítě. Dokáže těžit uhelnou sloj, která je doslova vměstnaná mezi vrstvami měkké sedimentované horniny, a získat tak uhlí, do jakého by se horníci dříve nepouštěli. „Některé uhelné sloje jsou tak nízké a úzké, že by se k nim bez F330 nedalo vůbec dostat,“ říká Craig Setter, generální manažer divize GE Mining.

F330 je jediný systém na světě, který zvládne na porubním boku od okolní horniny bezpečně oddělit vysoce kvalitní uhlí s nízkým obsahem popela. Díky čistějšímu uhlí se ve zpracovatelských závodech na zemském povrchu snižuje množství prašného a uhelného odpadu.

Stroj těží uhlí dvěma unikátními šroubovitými hlavicemi, z nichž každou pohání elektrický motor o výkonu 155 koňských sil. Vytěžené kusy horniny jsou pak transportovány na dopravní pás na zploštělém konci stroje. Stroj za nějakých 12 minut vytěží prostor o velikosti téměř sedm metrů.

Vysoce cílený pohyb čelistí umožňuje získat uhlí bez výraznějšího obsahu jiných, nežádoucích hornin. F330 také kropí sloj vodou, a zajišťuje tak horníkům bezpečnější prostředí, neboť tím ředí metan a snižuje výskyt uhelného prachu na minimum.

Když F300 sloj zcela vytěží, provede závěrečný manévr, navrtá podpůrné pilíře, aby získal poslední zásoby uhlí, a jakmile porub opustí, nechá nadloží sloje, aby vytěžené prostory zavalilo.

Podívejte se na záběr stroje při práci:http://www.youtube.com/watch?v=VL7_a_TrF1g

F330 je nejenom neobyčejný stroj z dílen GE Mining. Tato divize také navrhla důlní transportér, který dokáže podzemním bludištěm převézt až 14 horníků. Pohání jej naftový čtyřválec o obsahu 4,3 l a před jiskrami a nadměrným teplem jej chrání speciální „vodní vesta“. Sean Lynch z divize GE Mining říká: „Veškeré komponenty jsou navržené na nebezpečné prostředí.“

O společnosti GE

Společnost GE (NYSE:GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií řeší její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelné problémy. Společnost přináší řešení pro energetiku, zdravotní péči, přepravu, finance i domácnosti. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, přepravu, energetiku a lékařství. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na www.ge.com.

Nejnovější informace o GE v regionu střední a východní Evropy najdete na blogu GEE for CEE http://geforcee.geblogs.com/

 

Mediální partneři rubriky Technologie, materiály:

    

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
GE's Fairchild F330 Low Seam Continuous MinerGE Fairchild F330Důlní transportér

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (46x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (45x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...