Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Bezpečnostní standardy dodávek plynu se zpřísňují – výsledek vynikající spolupráce ERÚ a MPO

Bezpečnostní standardy dodávek plynu se zpřísňují – výsledek vynikající spolupráce ERÚ a MPO

Publikováno: 21.10.2015
Rubrika: Plynárenství

Obchodníci s plynem budou muset od příští topné sezóny zvýšit objem minimálního množství plynu, který mají mít k dispozici pro případ jakékoliv krizové situace v zásobování českých chráněných zákazníků. Obchodníci budou muset mít od nové topné sezony k dispozici 30 % plynu, na jehož dodávky mají uzavřeny smlouvy. Zároveň se zpřísní a zpřesní vykazování toho, jak mají obchodníci tyto zásoby uloženy. Uvedl to dnes Energetický regulační úřad (ERÚ) v souvislosti s novelou vyhlášky č. 344/2012, na níž úřad intenzivně spolupracoval s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

„Chtěli jsme podmínky zpřísnit tak, aby i v případě dlouhodobějšího výpadku dodávek nebyli chránění čeští zákazníci ohroženi. Zároveň jsme chtěli mít jistotu, že deklarované zásoby plynu mají obchodníci skutečně fyzicky v dosahu tak, aby s nimi své zákazníky v případě nutnosti mohli zásobovat. Jsem ráda, že ministerstvo většinu našich návrhů do novely vyhlášky zakomponovalo. Díky vynikající spolupráci s MPO se podařilo zvýšit bezpečnost dodávek plynu pro domácnosti,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Na konci září 2015 byly zásobníky v ČR naplněny cca na 93 % své kapacity. Celková kapacita zásobníků v ČR představuje cca 3 mld. m3 plynu, což představuje téměř 40 % roční spotřeby plynu v ČR a okolo 55 % spotřeby plynu v topné sezóně v ČR.

Bezpečnostní standard dodávek plynu (BSD) je mechanismus, který má zajistit tzv. chráněným zákazníkům bezpečné dodávky plynu od jednotlivých obchodníků, a to v požadovaném množství. Mezi chráněné zákazníky patří zejména domácnosti, zdravotní a sociální zařízení, potravinářské provozy atd. Pro tyto vybrané skupiny zákazníků jsou obchodníci povinni zajistit část BSD uskladněním plynu v zásobnících. Tento způsob zajištění by měl zaručit bezpečné dodávky především v zimním období, tj. v topné sezonně, a zamezit výpadkům dodávek v případě například přerušení zásobování z tranzitních zemí.

Povinnost zajistit BSD je dána přímo nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 944/2010, o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu. Toto nařízení je následně implementováno prostřednictvím energetického zákona (č. 458/2000 Sb.) do české legislativy. Způsoby zajištění BSD, jeho stanovení a další související náležitosti jsou uvedeny ve vyhlášce č. 344/2012 Sb., o stavu nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu, v platném znění.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (33x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...
Česká republika má studii pro rozšiřování objemu zásobníků plynu (30x)
Česká republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby.  Na ned...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (27x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...