Nacházíte se:  Úvod    Údržba    Aplikace otěruvzdorného materiálu Eucor pro zařízení na čištění vysokopecního plynu z odtahu vysoké pece ThyssenKrupp v Duisburgu

Aplikace otěruvzdorného materiálu Eucor pro zařízení na čištění vysokopecního plynu z odtahu vysoké pece ThyssenKrupp v Duisburgu

Publikováno: 15.3.2017
Rubrika: Údržba

V průběhu června až srpna 2014 dodala firma EUTIT s. r. o., slévárna taveného čediče, otěruvzdorné obložení pro ThyssenKrupp Steel Europa AG, Duisburg. V článku je popsána aplikace materiálu čedič, Eucor a Alumina na konkrétních uzlech v rámci vysokopecního závodu, postup realizace a specifika.

Konkrétně se jednalo o zařízení pro odlučování (čištění) vysokopecního plynu a sazí na odtahu z vysoké pece, která slouží k výrobě surového železa pro další zpracování v ocelárnách. Provozní teplota v zařízení je kolem 300°C, rychlost proudění dosahuje 20 až 22 m/s a velikost částic do tří milimetrů. Výška zařízení je cca 55 metrů. Původní vyložení (také kombinace materiálů čedič a Kalcor, což je obdoba Eucoru) zařízení dodala firma Kalenborn před 22 roky.

PŘÍPRAVA STAVBY

Demontáž starého vyložení a montáž nového probíhala podle plánu v měsících červen až srpen 2014. Pro zajímavost, celkově bylo vybouráno a naplněno sedm velkoobjemových kontejnerů. Obložení pak muselo být realizováno podle plánu k 15. 8. 2014. Předání stavby muselo být realizováno nejpozději do 26. 8. 2014. Okamžitě po vyložení proto proběhla demontáž lešení. Pro zajímavost, jen výstavba, pronájem a demontáž lešení přišla na 100 tisíc eur.

Každá speciální tvarovka z čediče i Eucoru má v sobě zalité plíšky pro lepší fixaci a přivaření, která a to hlavně z bezpečnostních důvodů (proti odpadnutí). Kotvení bylo realizováno pomocí plechů přivařených k plášti. Lepení je prováděno na speciální maltu SC Almix. Stejný materiál je pak použitý pro spárování.

Jak bylo zjištěno přímo na místě, kónusy rekonstruovaných částí s původním vyložením zKalcoru (Eucoru) byly i po těch letech prakticky bez znatelného opotřebení. Přesto bylo i toto vyložení vybouráno a položeno nové – Eucor od firmy Eutit.

Česká společnost tuto zakázku realizovala v subdodávce pro společnost Th. Scholten. Objem prací na tomto uzlu představoval finanční objem cca 1,15 milionu eur. Dodávka firmy Eutit představovala 220 tisíc eur, přičemž zahrnovala dodávku čediče, Eucoru a Aluminy. Společnost Eutit věnovala zakázce značnou pozornost i proto, že si ji německý objednatel vybral na úkor společnosti Kalenborn. Šlo o první dodávku pro takto významnou firmu a cítíme obrovský potenciál pro realizaci obdobných zakázek v budoucnosti. Rekonstrukce odtahu z vysoké pece byla součástí celkové rekonstrukce ocelárny v Duisburgu, která firmu ThyssenKrupp přišla na 270 milionů eur. V areálu železáren se pohybovalo na 1000 pracovníků. Na rekonstrukci odtahu bylo nasazeno 8 až 12 dělníků, kteří pracovali v 19hodinových směnách.

Application of Eucor, a wear resistant material, used for an abatement equipment installed on the ThyssenKrupp blast furnace exhaust, Duisburg.
During the period between June and August 201, EUTIT s. r. o., a cast basalt foundry, supplied wear resistant lining for ThyssenKrupp Steel Europa AG, Duisburg. The article describes how basalt, Eucor and Alumina were applied on specific nodes within the blast furnace facility, the application procedure and other specific information. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Schéma obkládaných dílůStav původního vyložení po 22 letechPohled na manipulační výtahKoleno – montážKoleno - 3D modelPohled na odtah vysokopecního plynu z vykládaného cyklónu (prašníku) k dalšímu čištění ve filtrechOznačení dotčených místSpeciální kotvení tvarovekVstupní část cyklónu - 3DKužel cyklónu - 3DVálcová část cyklónu - 3D modelVstupní část cyklónu - montážVálcová část cyklónu - po montážiVálcová část cyklónu – montáž

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Provozní zkušenosti s opatřeními proti abrazi a erozi instalovaných na technologii v United Energy a.s.Provozní zkušenosti s opatřeními proti abrazi a erozi instalovaných na technologii v United Energy a.s. (35x)
Příspěvek uvádí zkušenosti a výsledky provozních experimentů z aplikovaných opatření snižující vliv abraze a eroze ve vy...
Elektrárna Orlík je výsledkem precizní práce Aloise Krause a tisícovek sprojektantů a stavitelů. Přivaděče se opravují poprvé po 55 letech!Elektrárna Orlík je výsledkem precizní práce Aloise Krause a tisícovek sprojektantů a stavitelů. Přivaděče se opravují poprvé po 55 letech! (29x)
V době, kdy se vodní dílo Orlík stavělo, bylo hlavním záměrem státu vybudovat elektrárnu, která by pomohla pokrýt rostou...
O informačním systému Patriot pro řízení procesů výroby a údržby (23x)
Ladislav Reisner, jednatel společnosti Data Partner, představil v rámci živého televizního vysílání na MSV 2016 v Brně i...